Boeken


Te gast in Oman (2015)
Door de ligging aan zee staat Oman al eeuwen bloot aan invloeden vanuit allerlei windstreken. De handel in wierook en specerijen zorgde voor wereldwijde contacten van Azië tot in Oost-Afrika. Tot de dag van vandaag typeren deze invloeden de bevolking en cultuur. Het maakt ook dat Oman veel extroverter is naar de buitenwereld dan andere Arabische landen.
De afgelopen decennia is er onder sultan Qaboos veel veranderd in Oman. De levensstandaard van de Omanieten is een stuk hoger geworden en vrouwen hebben veel meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Dor de welvaart ontstaan nieuwe wijken in oude dorpen hetgeen grote gevolgen heeft voor traditionele familiepatronen. Behalve achtergrondverhalen bevat deze uitgave ook resireportages. Ze voeren je mee naar de zeeën rond Oman, naar Musandem, het fjordachtige schiereiland van Oman, naar de groene Jebel Al-Akhdar, naar de zilversoek van Nizwa en naar de zandwoestijn met een sterrenhemel met meer dan duizend sterren.

Januari 2015 | 82p | Uitgeverij Informatie Verre Reizen

ISBN 9 7894 60160 554

Te gast in Marokko (2013)
Marokkko heeft zijn bezoekers veel te bieden. Naast mooie zandstranden, het imposante Atlasgebergte, de goudgele woestijnen en palmrijke oases kent het tal van bezienswaardigheden. Eeuwenoude medina’s en kasba’s, monumentale paleizen en moskeeën die het verleden van Marokko tot leven brengen. Fascinerend cultureel erfgoed dat door papieren en levende reisgidsen warm wordt aanbevolen. De weg naar attracties voert via smalle straatjes, drukke pleinen en kleurrijke soeks. Daar ervaar je het leven van alledag.
Vrouwen die inkopen doen voor de couscous, mannen op weg naar het vrijdaggebed, jongens die zich ophouden in het internetcafé en meisjes die van een hennafeest thuiskomen. Thuis, op straat, in cafés en heiligdommen delen ze hun vreugde over het naderende Offerfeest, maar ook hun zorgen over een inkomen. Met familieleden en vrienden, samen rond de tajine of nippend aan een glaasje muntthee. Wie wil, kan in Marokko zo aanschuiven.


Januari 2013 | 82p | Uitgeverij Informatie Verre Reizen

ISBN 9789460160073


Te gast in Israël en de Palestijnse Gebieden (2010)
Reizigers naar Israël en de Palestijnse Gebieden bezoeken vooral de bijbelse plaatsen, gaan op zoek naar hun joodse root of genieten van het mediterrane strand. Maar er is zoveel meer te beleven. Dwaal door de smalle straten van Akko en geniet van de authentieke sfeer. Proef in het bergland van Galilea van Druzische cultuur en joodse mystiek. Maak vanuit Nazareth een meerdaagse wandeling zoals de Jesus Trail of de Nativity Trail en voel je verbonden met de bevolking.

Verbaas je in de Negev-woestijn over de oplossingen die Israëli’s hebben bedacht voor het waterprobleem. Bezoek een of meer van de vele festivals en geniet van de gevarieerde keukens. Neem in Bethlehem een kijkje achter de muur en help Palestijnse boeren bij de olijvenpluk. Ga winkelen in het hippe Ramallah en drink koffie met rozensmaak bij Stars & Bucks. Maal een praatje met de mensen en laat je verrassen door hun hartelijkheid en gastvrijheid.


Maart 2010 | 96p | Uitgeverij Informatie Verre Reizen
ISBN 978 94 6016 0158Landenreeks Libië (2007)

Landenreeks LibiëVan internationale paria tot partner van het Westen: in opmerkelijk korte tijd wist Libië het imago van steunpilaar van het terrorisme van zich af te schudden.
Sinds het opheffen van de sancties is er sprake van een economische opleving. Olie- en gastmaatschappijen lopen de deur plat, ook het toerisme trekt aan.
Voor de bevolking is er minder veranderd. Door de hoge werkloosheid, corruptie en de groeiende kloof tussen arme en rijk groeit de onvrede. Ook de roep om meer vrijheid en democratie klinkt steeds luider. Na de normalisering van de relaties met het buitenland staat het Libische bewind nu voor grote binnenlandse uitdagingen.
Paperback | 128p | KIT Publishers

ISBN 9789068324433


De laatste kolonie van Afrika (2004)
Westelijke SaharaAl dertig jaar twisten Marokko en de Saharaanse bevrijdingsbeweging Polisario over een voormalig Spaanse kolonie. Sinds Marokko in 1975 deze woestijnstaat bezette, bouwde het een muur van 2500 kilometer die stammen, families en gezinnen verscheurt.


De auteur confronteert voor- en tegenstanders met elkaars vooroordelen. En zij laat zien hoe nomadisme en stamverbanden een andere invulling krijgen. Op bruiloften en hoogtijdagen, tijdens badhuisbezoeken, theesessies en dollemansritten in de woestijn duikt het conflict steeds weer op. Nu eens betrokken, dan weer ironisch of hilarisch schrijft de auteur over Youssef die weigert een Marokkaans schaap te kopen, en zijn vriend Klein Duimpje, de held met een klein hartje. En ook over het schuldgevoel van een Spaanse kolonel, over verboden liefdes, onmachtige VN-waarnemers en gewiekste overlopers, over stuntelende geheim agenten, voormalige slaven en krijgsgevangenen in de woestijn en over hoogopgeleide Saharaanse vluchtelingen die geen kant op kunnen.
April 2004 | Paperback | 255p | Uitgeverij Bulaaq

ISBN 9054600993